I Sverige ingår dricks i restaurangnotorna så vi har inte samma vana att lämna dricks när man äter på restaurang eller tar en macka på något café. Men utomlands så anses det vara obligatoriskt att lämna dricks. Men det är inte alltid lätt att veta hur mycket dricks man ska lämna. Här ska du få några bra tips på hur du snabbt kan räkna ut detta.
Först och främst så måste man tänka på att dricksen ska räknas ut från beloppet man ätit/handlat för innan momsen är pålagd. Om vi säger att du får en nota på 500 kronor inklusive moms, och momssatsen är 25 % så är alltså det momsfria beloppet 400 kr, och det är alltså det som du ska använda när du räknar ut dricksen.
Men hur mycket dricks ska man då lämna? Många anser att 15 % är en lagom summa att ge i dricks. Man kan utgå från det och ge 20 % om man är väldigt nöjd med servicen och 10 % ifall man är mindre nöjd. 10% är oftast lätt att räkna ut och 20% likaså (dela med 10 och ta gånger två) men om vi säger att man vill ge 15 % i dricks, hur räknar man då lättast ut det?
Är man bra på huvudräkning så kan man snabbt konstatera att 15 % av 400 kr är 60 kr, men långt ifrån alla klarar den uträkningen bara sådär utantill. Ett tips är då att först räkna ut vad 10 % är, och det är ju 40 kr vilket är ganska lätt att räkna ut. Sedan tar man hälften av 40 och får fram 20 som man sedan adderar med 40 och man får då att 15 % av 400 kr är 60 kr. Man kan helt enkelt tänka att 15 % är 10 % adderat med hälften av 10 %.
Nu var ju 15 % av 400 kr ett ganska enkelt exempel, så man kan få mer nytta av det här tipset då det rör sig om lite svårare tal, som till exempel 268 eller något liknande.
- 268 / 10 = c:a 26
- 26 / 2 = 13
- 26 + 13 = 39
Det vill säga att cirka 40 kr dricks är c:a 15% på en nota på 268 kr.