En smart multiplikationsregel för tiotal – om än begränsad

Posted · Add Comment

Videon nedan visar hur man på ett enkelt sätt kan förenkla vissa multiplikationer som man normalt skulle behöva använda miniräknaren till. Det är dock en ganska starkt begränsad räkneregel (se nedan) men är ändå värd att nämnas.

Som exempel kan man ta multiplikationen 32 x 38 = ?. Det är ju ett tal som man helst inte vill, eller snarare kan, räkna ut i huvudet, eller hur? Men det finns sätt att räkna ut det i huvudet utan att det blir varken tidskrävande eller särskilt ansträngande för hjärnan.

Man utgår ifrån principen att dela upp talen, och det man börjar med är att ta den första siffran i talet till vänster och öka den siffran med 1. Därefter multiplicerar man den nya siffran med den första siffran i talet till höger.

I vårt fall skulle vi alltså få 4 x 3 dvs ( (3+1) x 3 ). Fyra gånger tre är ju 12, och det skriver man som de första siffrorna efter lika-med-tecknet.

Sedan tar man de två sista siffrorna i de båda talen och multiplicerar med varandra. Två gånger åtta blir ju 16, och därmed skriver man in talet 16 bakom åttan vilket då ger svaret 1216.

32 x 38 = 1216

 

Förutsättningar och undantag

Detta sätt att räkna har dock två stora förutsättningar måste stämma för att det hela ska fungera.

1. För det första så gäller detta räknesätt endast då den första siffran i talen är lika. I vårt exempel har båda talen en 3:a som tiotal.

2. Dessutom måste summan av de två siffrorna som är sist i talen alltid vara tio om de adderas. Åtta plus två som är de två “slutsiffrorna” i vårt exempel blir ju just tio då man adderar dem. Men detta sätt att räkna på är ju alltså starkt begränsat, och går inte att använda så ofta. Men det finns ändå situationer då det kan vara bra att kunna detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

© MatteBubblare.se

DMS