Addera tiotal snabbare

Posted · 2 Comments

Några av de vanligaste matematiska problemställningarna man ställs inför i vardagen som orsakar visst huvudbry för vissa, är addition av tiotal. Visst är addition av ental vanligare men det är få friska, vuxna som inte löser det automatiskt. Addition av tiotal är egentligen inte så svårt men kan vara lite långsamt ibland om man har en hjärna som är allergisk mot matte.

Det vanligaste man gör när man adderar två tal som

48 + 57

är att man lägger ihop entalen 7+8, lägger en “etta i minnet”, lägger ihop 4+5 och adderar ettan och får resultatet 105. Detta är förmodligen det sätt du lärt dig räkna i skolan.

Ett snabbare sätt att addera dessa två tal är att börja med att addera tiotalen, dvs 40 + 50 = 90. Sen addera entalen 7+8 = 15 och slutligen addera summan. 90 + 15  = 105. När man behöver lägga något “i minnet” så blir det genast mer komplicerat än det behöver bli. Detta gör din huvudräkning snabbare i slutändan!

Här förklaras tekniken lite närmare samt med fler och mer avancerade exempel:

2 Responses to "Addera tiotal snabbare"
  1. Magnus says:

    Ganska så simpelt men jag kan tänka mig att många som hatade matten i skolan kan uppskatta dessa små tanketips. Detta får mig osökt att tänka på den där TV-reklamen för nån matbutik på nätet med nån liten flicka som extremt artikulerat säger “Vad ska du nu göra med all den tid du sparar!?”.

    Många hundradelar små!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

© MatteBubblare.se

DMS